04-10-2016

Veelgestelde vragen

Echo van het bekken of de vagina: onderzoek waarbij de radioloog echo's binnen de buik kan bekijken op een videoscherm. Deze beelden worden gebruikt om de aanwezigheid van een abnormaal textuurniveau in de baarmoeder te bepalen, zoals vleesbomen of cysten op de eierstokken.

UFE: afkorting voor Uterine Fibroid Embolization, ofwel embolisatie van vleesbomen.

Embolisatie: therapeutische embolisatie is het blokkeren van de bloedvaten die een tumor voeden, zodat de tumor geen bloed en zuurstof meer krijgt en daardoor afsterft.

Endometriaal: de binnenkant van de baarmoeder is bedekt door een weefsellaag die het endometrium of baarmoederslijmvlies wordt genoemd, en die tijdens de menstruatie de baarmoeder verlaat.

Vleesboom: vleesbomen (of fibromen) zijn tumoren, m.a.w. spiermassa's met zeer gevasculariseerd weefsel die zich abnormaal ontwikkelen. Dit zijn geen kankergezwellen.

Hysterectomie: de operatie waarbij een gedeelte van of de gehele baarmoeder wordt verwijderd.

Hysteroscopie: interventie waarmee u in de baarmoeder kunt kijken via een buis die wordt ingebracht in de vagina en baarmoederhals.

Myolyse: het vernietigen van een vleesbomen via elektrische stroom of laserenergie.

Myomectomie: resectie van de vleesboom, waarbij de baarmoeder op zijn plaats blijft.

Interventionele radioloog: radioloog die een langere opleiding heeft gehad en aanvullende training voor moderne medische beeldvorming gebruikt om een therapeutische procedure uit te voeren. Bijvoorbeeld, de interventionele radioloog plaatst een katheter in de liesslagader, die hij door het slagadersysteem van het lichaam kan leiden via een gaatje in de lies. Via deze katheter kan hij therapeutische handelingen uitvoeren: een stent plaatsen, embolisatie...

SFICV: de Franse vereniging voor cardiale en vasculaire beeldvorming (Société Française d’Imagerie Cardiaque et Vasculaire)


De informatie op deze website is niet volledig en is primair beschikbaar ter verstrekking van algemene informatie. De informatie is op geen enkele wijze bedoeld als vervanging van een consult met een zorgverlener en vertegenwoordigt geen medisch consult, direct of indirect.