04-10-2016

Myomectomie

 
Een myomectomie is een operatieve behandeling waarbij alleen de vleesbomen worden verwijderd. Ondanks dat de patiënt haar baarmoeder behoudt, luistert deze techniek zeer nauw en wordt de techniek niet door alle artsen uitgevoerd.
Er kunnen slechts enkele soorten vleesbomen worden behandeld met deze procedure.
De operatie wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en de herstelperiode is enkele dagen.
Afhankelijk van het type vleesbomen kan de procedure op drie verschillende manieren worden uitgevoerd:


Hysteroscopische myomectomie : voor vleesbomen die zich net onder het slijmvlies van de baarmoeder bevinden en die een uitsteeksel in de baarmoederholte vormen. Deze procedure vereist geen operatieve incisie. De vleesbomen worden verwijderd via een flexibele endoscoop.

Laparoscopische myomectomie : voor vleesbomen die zich aan de buitenzijde op het oppervlak van de baarmoeder bevinden. Er worden kleine incisies gemaakt om twee katheters in de buikholte te plaatsen, één met een kleine camera en een andere met chirurgische instrumenten om de vleesbomen te verwijderen.

Abdominale myomectomievoor intramurale vleesbomen (die zich in de baarmoederwand bevinden) of subsereuze vleesbomen (die in de buikholte groeien). Er wordt een incisie gemaakt in de buikwand om toegang tot de baarmoeder te krijgen, gevolgd door nog een incisie om de vleesboom te verwijderen. Wanneer de vleesbomen zijn verwijderd, wordt de baarmoeder gehecht.
 

Myomectomie: in welk geval?

Een myomectomie wordt uitgevoerd als er subsereuze en/of submucosale vleesbomen aanwezig zijn, die leiden tot bekkenpijn en een grotere buikomvang. Voor intramurale vleesbomen is de procedure ingewikkelder.
Bij een myomectomie wordt alleen de vleesboom verwijderd, waardoor de baarmoeder behouden blijft. De patiënt behoudt haar menstruatiecyclus en de kans op zwangerschap.
 
De informatie op deze website is niet volledig en is primair beschikbaar ter verstrekking van algemene informatie. De informatie is op geen enkele wijze bedoeld als vervanging van een consult met een zorgverlener en vertegenwoordigt geen medisch consult, direct of indirect