04-10-2016

Hysterectomie

Hysterectomie, ofwel het verwijderen van de baarmoeder, is een operatieve procedure om vleesbomen te verwijderen. Jaarlijks ondergaan bijna 60.000 vrouwen in Frankrijk een hysterectomie. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit ook inhouden dat de eileiders, eierstokken en baarmoederhals worden verwijderd.


Na de operatie heeft de patiënt geen menstruatiecyclus meer, en is zij niet meer vruchtbaar. Ze kan dus geen kinderen meer krijgen.
Deze procedure vereist algemene of plaatselijke verdoving en de patiënt moet hiervoor enkele dagen in het ziekenhuis verblijven (drie tot zeven dagen). Hierna volgt een lange herstelperiode van drie tot vijf weken, met name wanneer de hysterectomie via de buikwand is uitgevoerd.

Er zijn twee manieren om een hysterectomie uit te voeren.

De meest voorkomende methode is via de buikwand: de operatie wordt uitgevoerd via een opening in de buikwand tussen de navel en het schaambeen.

De andere methode is een vaginale hysterectomie: deze procedure wordt vaginaal uitgevoerd met krammen of handmatige hechtingen.

Er bestaan verschillende typen hysterectomie, in te delen naar de ernst van de vleesbomen:

Subtotale hysterectomie: alleen de baarmoeder zelf wordt verwijderd.

Totale hysterectomie: de baarmoeder zelf en de baarmoederhals worden volledig verwijderd.

Hysterectomie met bilaterale adnexectomie: de eierstokken en eileiders worden verwijderd. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd na de menopauze of in het geval van een aandoening aan de eierstokken.

Hysterectomie: in welk geval?

Een hysterectomie is een operatieve procedure die door dokters wordt aanbevolen in gevallen van grote vleesbomen die mogelijk problemen veroorzaken aan andere organen, met pijn en ernstige symptomen zoals bloedingen als gevolg.
Een hysterectomie wordt geadviseerd als er geen therapeutisch alternatief is.

De informatie op deze website is niet volledig en is primair beschikbaar ter verstrekking van algemene informatie. De informatie is op geen enkele wijze bedoeld als vervanging van een consult met een zorgverlener en vertegenwoordigt geen medisch consult, direct of indirect